top of page

De Medische Post Madre Teresa de Calcutta

Per 1 maart van dit jaar hebben we de Medische Post Madre Teresa de Calcutta gesloten. De reden waarom we hiertoe besloten hebben is voornamelijk dat er door de overheid een medische post in de buurt van ons project is gebouwd. Die medische post functioneert 12 uren per dag. Daarnaast is er ook per 1 maart 2019 door de overheid een nieuwe ziektekostenregeling in werking getreden. Hierdoor is geregeld dat iedereen gratis gebruik kan maken van eerstelijns zorg (de dienst van een huisarts). Onze hulpverlening vanuit de Medische Post is daardoor overbodig geworden. Het was (emotioneel) best een moeilijke beslissing maar ook wel een logische. Op een bepaalde manier voelt het ook wel als een opluchting want de verantwoordelijkheid daarvoor was best wel zwaar. De dokter en verpleegster hebben inmiddels ook al andere banen gevonden.

De onderzoekskamer van de dokter blijft bestaan, want 2 maal per week komt er een fysiotherapeut die daar diensten draait en mensen behandeld. In de verre omtrek is er geen fysiotherapeut dus dat is een welkome service die nu geboden kan worden aan de mensen. Eenmaal per maand komt de organisatie Marie Stoops om in deze ruimte seksuele voorlichting te geven en familieplanning te promoten. De medewerkers van deze organisatie kunnen gratis implantaten zetten bij vrouwen ter voorkoming van zwangerschappen.

Het gedeelte van de medische post dat gebruikt werd als tandartskliniek blijft ook intact voor vrijwillige tandartsen die gratis kinderen willen blijven behandelen bij ons. Zo brengt eens per jaar een groep Amerikaanse tandartsen een bezoek aan ons project om de kinderen een gratis tandbehandeling te verzorgen.

De overige ruimtes gaan we inrichten als lesruimtes. Een ruimte kan gebruikt worden voor taalles voor vrouwen die amper naar school zijn geweest (analfabeten). Een andere ruimte wordt ingericht als naailokaal om naailessen te geven aan leerlingen en vrouwen die geen enkele opleiding hebben genoten en hiermee een kans krijgen om kleding te naaien voor zichzelf of voor verkoop zodat ze daarmee een beetje geld kunnen verdienen. Een lesruimte kan gebruikt worden voor kapperslessen aan vrouwen. We gaan dit doen in samenwerking met de organisatie SOS Kinderdorpen, die een programma hebben voor kwetsbare families. We zijn het nog aan het opzetten. Een vrijwilliger, Erik, is momenteel bezig met het verven van een ruimte. Geleidelijk aan worden de ruimtes omgevormd. We hopen in de loop van de volgende maand een startsein te kunnen geven aan de nieuwe invulling. Inmiddels hebben we met een donatie al een naaimachine aan kunnen schaffen. Er is zelfs ook al een leerling actief aan het werk daarop.

EERDERE BERICHTEN

ARCHIEF

TAG

bottom of page